Om de veiligheid van uw ANWB Creditcard te waarborgen, kunt u op bepaalde onbetrouwbare webshops niet met uw creditcard betalen. Bij andere webshops kunt u wel met creditcard betalen, maar let er dan goed op dat u niet met een onbetrouwbare website te maken heeft. Met onze checklist herkent u onbetrouwbare webshops:
- De prijzen zijn te mooi om waar te zijn
- De website is niet beveiligd
- De website heeft een vreemde naam
- De klantenservice en contactgegevens zijn niet aanwezig
- De website bevat slechte vertalingen
Onbetrouwbare webshops
Valse webshops sturen u bijvoorbeeld imitatie merkkleding uit China. Of u ontvangt de bestelde goederen helemaal niet. Om schade te voorkomen, blokkeren wij de betaling met uw creditcard via deze onbetrouwbare webshops.
Een andere manier waarmee fraude gepleegd kan worden, is door het misbruiken van uw creditcardgegevens. Vermoeden we fraude, dan informeren we u en vervangen we uw ANWB Creditcard. Dit om te voorkomen dat er frauduleuze betalingen met uw creditcard worden gedaan.
Hoe herken ik een onbetrouwbare webshop?
Koopt u iets online? Let dan vooral op het volgende:
1. De prijzen zijn te mooi om waar te zijn
Valse webshops herkent u aan lage prijzen. U ziet bijvoorbeeld schoenen die veel goedkoper zijn geprijsd, dan in de winkel of op de website van het merk zelf. Is een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo.
2. De website is niet beveiligd
Voor u iets op de website doet, controleer of er een veiligheidsslotje voor de adresbalk staat en de URL begint met https://. Staat deze er? Dan is de website beveiligd en worden de creditcardgegevens versleuteld. Wanneer dit niet het geval is, bent u mogelijk op een valse webshop beland.
3. De website heeft een vreemde naam
Kijk altijd goed naar de URL van een webwinkel. Fraudeurs gebruiken vaak URL's die woorden bevatten die niets met het product te maken hebben. Denk aan een URL waarin het woord 'huisdieren' staat, terwijl de winkel sportschoenen verkoopt.
4. De klantenservice en contactgegevens zijn niet aanwezig
Bij valse webshops kunt u moeilijk bedrijfsgegevens of telefoonnummers achterhalen. U kunt meestal alleen contact opnemen via een contactformulier. Hierdoor lijkt de webwinkel toch echt.
5. De website bevat slechte vertalingen
Op informatieve pagina’s, denk aan de pagina met privacy statement of over het verzenden en retourneren, is duidelijk gebruik gemaakt van Google Translate. Dit is te zien aan slecht vertaalde woorden en zinnen.
ICS doet er alles om fraude te voorkomen. Dat maakt ICS de betrouwbaarste creditcard aanbieders van Nederland. Indien u nog geen creditcard heeft, vraag dan nu gemakkelijk en snel een creditcard aan.