Je hoort het steeds vaker: mensen worden gehackt en hun betaalgegevens worden buitgemaakt. Daardoor zijn veel mensen wantrouwend om online aankopen te doen, een creditcard online te gebruiken of zelfs te internetbankieren. Hoewel hackers steeds slimmer worden, worden de manieren om uzelf te beschermen ook steeds uitgebreider. Met deze tips kunt u veilig internetten en online aankopen doen met uw creditcard.
Tip 1: Gebruik één creditcard voor online aankopen
Hackers willen niet toegang tot één account, maar direct tot al uw accounts. Als u meerdere creditcards heeft, loopt u extra risico. U kunt namelijk van één creditcard nog wel bijhouden wat erop gebeurt, maar bij meerdere creditcards wordt dat lastig. Gebruik daarom maar één creditcard voor online aankopen. Zo ziet u direct of er verdachte transacties zijn geweest.
Wanneer u een aankoop doet, is het een goed idee om als gast uw bestelling te plaatsen, in plaats van een account te maken waar uw creditcardgegevens worden opgeslagen. Op die manier voorkomt u een extra kans op lekken, als de webwinkel wordt gehackt.
Tip 2: Gebruik unieke wachtwoorden
We hebben het allemaal wel eens gedaan: op verschillende websites hetzelfde wachtwoord gebruikt. Misschien denkt u: ‘Ik kan al die wachtwoorden niet onthouden.’ Hackers weten ook dat veel mensen overal hetzelfde wachtwoord gebruiken en ze weten ook welke wachtwoorden meestal worden gebruikt. Kies daarom voor een uniek wachtwoord, dat bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen door elkaar.
Kunt u uw wachtwoorden niet onthouden? Dan is het veilig om een password manager (zoals LastPass) te gebruiken. Dit is een digitale sleutelbos met een code erop. Werk met wachtzinnen: dit zijn wachtwoorden die u met een ezelsbruggetje kunt onthouden.
Tip 3: Gebruik een VPN om veiliger en anoniemer te internetten
Een goede eerste stap om uw online veiligheid te vergroten, is het gebruiken van een VPN. Zonder VPN kunnen andere gebruikers van het netwerk waarmee u internet mogelijk meekijken. Zeker op een openbaar netwerk (zoals gratis Wi-Fi) zien hackers hun kans schoon om betaalgegevens af te tappen.
Met een VPN schermt u uzelf af van het netwerk. U bouwt een tunnel tussen uw apparaat en het wereldwijde internet. Deze tunnel werkt met extra versleuteling. Al het internetverkeer wordt gecodeerd en omgeleid. Daarnaast geeft u met een VPN geen informatie over uw locatie; u gebruikt namelijk een tijdelijk IP-adres (vaak uit een ander land).
Tip 4: Check of uw verbinding veilig is
Gebruik alleen websites die een veilige verbinding hebben. Dit kunt u zien aan ‘https’ voor het adres. ‘S’ staat in deze voor ‘Secure’ (veilig). U herkent het in de browser (zoals Google Chrome) vaak ook aan het groene slotje. Hiermee bent u niet 100 procent veilig; hackers kunnen nog steeds certificaten voor veilige verbindingen vervalsen. Toch voorkomt u op deze manier doorzichtige oplichtingstrucs.
Tip 5: Bestel alleen bij betrouwbare sites
Bestel alleen bij reputabele websites, die u kent en vertrouwt. Kent u een website nog niet? Dan is het een goed idee om eerst onderzoek te doen: wat vinden anderen van de website? Welke ervaringen hebben ze ermee? Heeft u te maken met een bedrijf dat een eigen magazijn heeft, of is het een zogenoemde dropshipper? Een dropshipper heeft geen eigen magazijn, maar laat alles vanaf de leverancier versturen. Vaak is dat uit China.
Ziet een website er niet professioneel uit of denkt u dat de prijzen niet kloppen, omdat het te mooi is om waar te zijn? Klik de website dan snel weer weg. Koop uw product elders. Zo voorkomt u dat u wordt opgelicht.
Tip 6: Installeer beveiligingssoftware en updates
Beveiligingssoftware als virusscanners, firewalls en VPN’s zorgen ervoor dat uw systeem veilig blijft. Tegenwoordig is er software voor zowel uw computer, laptop, tablet als smartphone. Veel mensen winkelen tegenwoordig op hun mobiele telefoon of tablet. Dat maakt hen nog kwetsbaarder voor hackers.
Hackers weten dat een bestelling op een mobiel apparaat zo gedaan is. Ze weten ook dat veel gebruikers er niet stil bij staan dat u op uw mobiele telefoon of tablet ook een virus kunt krijgen. Daarom is het belangrijk beveiligingssoftware op al uw apparatuur te installeren.
Heeft u eenmaal de software geïnstalleerd, dan is het zaak om deze regelmatig te updaten. Sla geen updates over. Ook het besturingssysteem (zoals Windows of Mac) moet regelmatig geüpdatet worden. In de updates zitten namelijk vaak fixes om beveiligingslekken te dichten. Zo houdt u uw systemen veilig.