PSD2: creditcardtoeslag afgeschaft

Nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten

Nu de Europese richtlijn PSD2 (Payment Service Directive) in Nederland is ingevoerd, verandert er een aantal zaken in het betalingsverkeer. Een van de veranderingen is dat (web)winkels geen toeslag meer mogen rekenen als er wordt betaald met een Mastercard of Visa Card.

Wat verandert er voor u?

1. Geen creditcardtoeslag meer

Voorheen kon het voorkomen dat een (web)winkel extra kosten in rekening bracht als u betaalde met uw creditcard. Met PSD2 is het doorberekenen van deze toeslag verboden. Bij het boeken van vliegtickets kan dit wel enkele tientjes schelen! De Europese Commissie verwacht dat Europese consumenten zo’n 500 miljoen per jaar gaan besparen. Goed nieuws voor u dus.

2. Anderen toegang geven tot uw creditcardrekening

U kunt een bedrijf of instelling toegang geven tot uw creditcardrekening. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn bij de aanvraag van een hypotheek. U geeft een hypotheekverstrekker dan toestemming om de gegevens van uw creditcardrekening op te vragen voor het beoordelen van uw hypotheekaanvraag. Het kan ook handig zijn om de gegevens van uw creditcardrekening te delen met een huishoudboekje app om een volledig overzicht te hebben van uw geldzaken.

Alleen als u toestemming geeft, kan een bedrijf of instelling uw creditcardrekening zien. Doet u dat niet? Dan verandert er voor u niets.

Belangrijk om te weten als u toestemming geeft:

  • Maak altijd een zorgvuldige afweging of u de gegevens van uw creditcardrekening wilt delen.
  • Uw rekeninggegevens zijn maximaal 90 dagen te raadplegen door het bedrijf of de instelling. Daarna dient u uw toestemming opnieuw te bevestigen.
  • U kunt uw toestemming op elk moment weer intrekken via het bedrijf of de instelling aan wie u toestemming heeft gegeven.
  • Als er een conflict ontstaat tussen u en het bedrijf waar u toestemming aan heeft gegeven, kan ICS hierin geen rol vervullen.

3. Dubbele beveiliging

Er worden aanvullende regels gesteld over de veiligheid bij het uitvoeren van betalingen. Zo zijn online creditcardbetalingen alleen nog mogelijk met gebruikmaking van dubbele beveiliging.

Als u online betaalt met uw creditcard, wordt u gevraagd om naast uw wachtwoord ook een eenmalige code in te voeren die u via sms ontvangt. Of gebruik bij online creditcardbetalingen de ICS App, dan genereert u zelf een code en hoeft u geen wachtwoord meer te onthouden.

Beschikken wij niet over uw 06-nummer, dan kunt u vanaf 5 maart 2019 geen online betaling meer doen met uw Card. Controleer uw 06-nummer daarom zo snel mogelijk via Mijn ICS. Wanneer u bent ingelogd, kunt u het mobiele telefoonnummer wijzigen. Een andere optie is om contact op te nemen met de ICS Servicedesk.

Veelgestelde vragen over PSD2

Voor wie is de nieuwe Europese richtlijn bedoeld?

De nieuwe Europese richtlijn geldt voor alle klanten met een betaalrekening, waaronder een creditcardrekening. Gemachtigden en minderjarigen kunnen anderen geen toegang geven tot de betaalrekeningen en/of creditcardrekening waarvoor zij zijn gemachtigd.

Kan ik instellen dat niemand toegang kan krijgen tot mijn creditcardrekening?

Nu is al standaard ingesteld dat niemand bij uw creditcardrekening kan. Als u niets doet, blijft dat zo.

Hoe geef ik een bedrijf of instelling toegang tot mijn creditcardrekening?

U geeft toestemming via het bedrijf of de instelling aan wie u toegang tot uw creditcardrekening wilt geven. U bevestigt uw toestemming via Mijn ICS.

Verkoopt ICS gegevens over mijn creditcardrekening aan iemand anders?

Nee, ICS verkoopt nooit gegevens van klanten of betalingen.

Kan ik iemand toegang geven tot mijn rekeninggegevens als ik geen gebruikmaak van Mijn ICS?

Nee, u moet gebruikmaken van Mijn ICS om iemand toegang te kunnen geven tot uw creditcardrekeninggegevens. De nieuwe Europese richtlijn geldt namelijk alleen voor betaalrekeningen die online te raadplegen zijn.

Hoe kan het dat ik bij sommige (web)shops toch een toeslag moet betalen als ik met mijn Card betaal?

Onder PSD2 is het verboden om een toeslag in rekening te brengen bij Visa- en Mastercard-betalingen. Mocht er onverhoopt toch een toeslag voor betalen met Visa of Mastercard bij u in rekening worden gebracht, dan kunt u de toeslag betwisten.

Het lukt mij niet om online te betalen met mijn Card, want mijn 06-nummer is niet bekend bij ICS. Waar moet ik mijn 06-nummer doorgeven?

Indien u reeds toegang heeft tot Mijn ICS, uw persoonlijke online omgeving, kunt u uw mobiele telefoonnummer daar aanvullen of wijzigen. Lukt dat niet? Bel dan tijdens kantooruren naar ICS via 020 - 6 600 425.

Bekijk meer informatie over PSD2 op de website van De Nederlandse Bank en de Consumentenbond.