Spanje en Frankrijk in top 5 landen met zakkenrollers

16 mei 2019

Nederland geniet binnenkort weer van de vakantie. Als er iets is dat een vakantie flink kan verpesten, is het wel gerold worden, en zonder geld, creditcard of reispapieren komen te zitten. Wij zochten uit waar je als toerist het meest alert moet zijn op zakkenrollers.

Spanje en Frankrijk in top 5 landen met zakkenrollers

Een groot deel van Nederland geniet deze week van de vakantie. Met name voor Nederlanders met schoolgaande kinderen is het tijd voor een welverdiende break. Als er iets is dat een vakantie flink kan verpesten, is het wel gerold worden, en zonder geld, creditcard of reispapieren komen te zitten. International Card Services (ICS) zocht uit waar je als toerist het meest alert moet zijn op zakkenrollers. Wie heeft de meeste kans om gerold te worden en waarom? Uit de analyse blijkt dat Spanje, Frankrijk, Italië, Portugal en Griekenland de kroon spannen. En dat jongeren tussen 18 en 21 jaar en 75-plussers twee keer zoveel kans hebben om bestolen te worden.

Meeste zakkenrollers in Zuid-Europese landen

ICS analyseerde 15.000 meldingen van gestolen creditcards over ruim 1,5 jaar en constateert dat Nederlandse toeristen het meeste worden gerold in Spanje, Frankrijk, Italië, Portugal en Griekenland. Dit zijn populaire vakantiebestemmingen, het is daarom logisch dat mensen daar ook relatief vaker worden gerold. Rondom drukke pleinen, straten en bezienswaardigheden moet je heel goed opletten, maar vooral op metro- en treinstations zijn zakkenrollers actief. Een bekende truc is dat er bij het kopen van een kaartje de pincode wordt afgekeken. Eenmaal in de trein of metro word je omsingeld of aangetikt en op dat moment wordt je pas gestolen.

Jongeren en 75-plussers meeste kans
Wat opvalt, is dat jongeren tussen de 18 en 21 jaar en 75-plussers twee keer zoveel kans maken om gerold te worden. Bij deze groepen zie je duidelijk dat naïviteit en minder alert zijn een grote rol spelen. Jongeren letten ook minder goed op hun spullen. Een bekende tactiek is afleiding creëren, waarna de zakkenroller zijn slag slaat. Denk hierbij aan voetballers of acrobaten die kunstjes voor je neus demonstreren en je afleiden, terwijl een mededader zijn slag slaat. Of iemand die de weg vraagt terwijl zijn of haar handlanger je zakken leegt.

Pincode en card nog te vaak samen bewaard
In 7 procent van de gevallen wordt de gestolen creditcard ook gebruikt voor frauduleuze pintransacties. Dat kan al snel oplopen tot ruim € 2.500 euro, afhankelijk van de bestedings- of daglimiet en hoe snel de card is geblokkeerd. Ondanks het feit dat iedereen toch wel zou moeten weten dat je de pincode niet mag bewaren, gebeurt dat toch vaak. Dan wordt bijvoorbeeld de tas gestolen met daarin de pas en een (zelfgemaakt) briefje met de pincode. Mensen denken vaak dat hun codes niet te herleiden zijn naar de pincode op de creditcard. Ervaring leert dat dat in de praktijk anders uitpakt. Wat we ook zien is dat kaarthouders hun geboortedatum of postcode kiezen als pincode. Als dan samen met de pas ook het rijbewijs of paspoort wordt gestolen proberen de dieven natuurlijk dat soort combinaties als eerste. ICS is ervan overtuigd dat wanneer consumenten op dit soort zaken letten, zij op die manier een bijdrage leveren aan de gezamenlijke inspanning van consumenten, justitie en financiële instellingen om fraude te voorkomen en aan te pakken.

Nieuwsarchief: