Invoering betaalrichtlijn PSD2 in Nederland

19 februari 2019

Sinds 19 februari 2019 is de nieuwe Europese richtlijn PSD2 in Nederland van kracht. De invoering van PSD2 kan voordelig voor u uitpakken wanneer u aankopen doet met uw creditcard. Met de PSD2-richtlijn is het namelijk verboden voor (web)winkels om toeslagen in rekening te brengen bij Visa- en Mastercard-betalingen. Daardoor bent u soms voordeliger uit dan voorheen het geval was. Bij vliegtickets kan dit wel enkele tientjes schelen. Goed nieuws voor u dus.

Met PSD2 kunt u voortaan ook een bedrijf of instelling toegang geven tot uw creditcardrekening. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn bij de aanvraag van een hypotheek. U geeft een hypotheekverstrekker dan toestemming om de gegevens van uw creditcardrekening op te vragen voor het beoordelen van uw hypotheekaanvraag.

Verder worden er vanuit PSD2 aanvullende regels gesteld over de veiligheid bij het uitvoeren van betalingen. Zo zijn online creditcardbetalingen alleen nog mogelijk via dubbele beveiliging (de combinatie van een wachtwoord met een eenmalige code via sms of app).

Lees meer over PSD2

Nieuwsarchief: