Onderzoek ICS leidt tot aanhoudingen phishingcriminelen

6 februari 2019

Onderzoek door ICS naar mogelijke phishing door criminelen heeft ertoe geleid dat de politie vorige maand drie verdachten heeft aangehouden voor medeplichtigheid aan creditcardfraude. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De aanhoudingen zijn het resultaat van intensief recherchewerk door het cybercrimeteam van politie Midden-Nederland, nadat ICS aangifte van phishing had gedaan. Uit onderzoek van de fraudeafdeling van ICS is naar voren gekomen dat contactgegevens van kaarthouders waren gewijzigd, waarna (frauduleuze) aanvragen voor extra creditcards werden gedaan. Nader onderzoek door deze afdeling heeft uiteindelijk geleid tot de aangifte.

ICS is zeer tevreden met de aanhoudingen. Samen met klanten doet ICS zoveel mogelijk om fraude, zoals door phishing, te voorkomen.

Wat is phishing en wat kunt u er zelf tegen doen?

'Phishing' is de algemene term voor fraude, waarbij iemand uw persoonlijke (creditcard)gegevens probeert te ontfutselen. U ontvangt bijvoorbeeld een valse e-mail, waarmee u op een nagebouwde website komt. Naast e-mail maken criminelen steeds vaker gebruik van de telefoon. Een telefoontje, smsje of whatsappje kan dus ook van een fraudeur afkomstig zijn.

Helaas kunnen wij de ‘phishingacties' van internetcriminelen (meestal) niet voorkomen. Wel vertellen wij u graag hoe u valse berichten herkent en welke acties u samen met ons kunt ondernemen om phishing tegen te gaan.

 

Nieuwsarchief: