Creditcards vooral gerold op populaire vakantiebestemmingen, maar Nederland staat op 1

18 juli 2019

Op drukke locaties in het buitenland zijn de meeste Nederlanders alert op hun portemonnee. Maar in ons eigen land lijkt dat iets minder het geval. Dat blijkt uit de cases van gestolen creditcards die ICS bestudeerde.

Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. In 8% van de gevallen is er na diefstal van de creditcard ook echt sprake van schade. Gemiddeld gaat het daarbij om een schadebedrag van € 800,-. En in te veel gevallen wordt de pincode bij de creditcard bewaard.

ICS bestudeerde cases van ruim 6.000 geblokkeerde kaarten. Hieruit blijkt dat vanaf 1 januari 2018 tot juni 2019 de meeste creditcards zijn gerold in Nederland. Jan-Bas Pietersen, adviseur voor Fraude Risk Management bij ICS: ‘Nederlanders gebruiken hun creditcard veel, ook in eigen land. Om misbruik  van creditcards te voorkomen, monitoren we dag en nacht op ongebruikelijke transacties. Als we  verdachte transacties zien waarschuwen we onze klanten. In geval van diefstal weet je het zelf vaak als eerste. Het is dan belangrijk om de creditcard direct te laten blokkeren door je creditcardmaatschappij en daarna aangifte te doen bij de lokale politie.’

Meeste creditcards gerold in Zuid-Europa

Na Nederland worden in de zomermaanden de meeste creditcards gestolen in Spanje, Frankrijk en Italië. ‘Dat zijn populaire vakantiebestemmingen en dus de plekken waar meer meldingen vandaan komen over gestolen creditcards.’ Per plaats bezien staat Amsterdam bovenaan, gevolgd door Barcelona. Pietersen benadrukt juist in de vakantieperiode het belang van alertheid op drukke plaatsen: ‘Bij zorgvuldig gebruik van je creditcard worden de kosten van fraude vergoed, maar het is en blijft voor veel mensen een nare ervaring die achteraf veel administratie met zich meebrengt.’

Top 5 landen meest gerolde creditcards in de zomer

  1. Nederland
  2. Spanje
  3. Frankrijk
  4. Italië
  5. Portugal

Wees alert op drukke en toeristische plekken

In 8% van de gevallen is er na diefstal van de creditcard ook echt sprake van schade. Gemiddeld gaat het daarbij om een schadebedrag van € 800,-. Het belangrijkste advies is en blijft volgens Pietersen: ‘Let goed op je spullen, scherm je pincode af bij het intoetsen en wees alert op toeristische en drukke plaatsen. Een bekende tactiek van zakkenrollers is afleiding creëren. Denk hierbij aan voetballers of acrobaten die kunstjes opvoeren en je afleiden, terwijl een mededader zijn slag slaat. Of iemand die de weg vraagt terwijl zijn of haar handlanger je zakken leegt.’

Pincode nog te vaak bewaard bij kaart

Als er sprake is van diefstal en men is zorgvuldig met de creditcard omgegaan, dan wordt de eventuele schade vergoed. Een voorbeeld van onzorgvuldig gebruik is het bewaren van de pincode bij de creditcard. Jan-Bas Pietersen: ‘Helaas zien we dat in 2,5% van de schadegevallen door diefstal de pincode wél bij de kaart werd bewaard. In dat geval wordt de schade niet vergoed en dat is natuurlijk dubbel zuur. We kunnen daarom ook niet genoeg benadrukken dat men zorgvuldig met de creditcard omgaat. Bewaar hem op een veilige plek en controleer regelmatig of de card nog in je bezit is. En uiteraard, bewaar de pincode nooit bij de creditcard. Niet op een papiertje en niet opgeschreven als telefoonnummer. Want dat weten criminelen ook.’

Nieuwsarchief: