ICS Creditcard Check: 1 op 5 weet pincode niet

7 november 2019

Hoewel 70% van de Nederlandse creditcardgebruikers de kaart altijd bij zich heeft, weet 1 op de 5 de pincode niet uit het hoofd. 55-plussers onthouden hun pincode weliswaar beter, maar bewaren hun creditcardgegevens wel het vaakst op hun computer, telefoon of in de portemonnee (25%). Een derde van de kaarthouders gebruikt de creditcard maandelijks, voornaamste reden van aanschaf is voor vakanties (60%). Dit blijkt uit de ICS Creditcard Check, een jaarlijks onderzoek van betaaldienstverlener ICS onder creditcardgebruikers in Nederland.

20% bewaart geheime gegevens op computer, telefoon of in de portemonnee

Het fysiek bewaren van je pincode is risicovol, waarschuwt Jan-Bas Pietersen, adviseur voor Fraude Risk Management bij ICS: ‘Helaas zien we dat in 2,5% van de schadegevallen door diefstal de pincode bij de kaart werd bewaard. In dat geval wordt de schade niet vergoed en dat is natuurlijk dubbel zuur. We kunnen daarom ook niet genoeg benadrukken dat men zorgvuldig met de creditcard om moet gaan. Bewaar hem op een veilige plek en controleer regelmatig of de creditcard nog in je bezit is. En bewaar de pincode nooit bij de creditcard. Niet op een papiertje en niet opgeschreven als telefoonnummer. Want dat weten criminelen ook.

Uit de ICS Creditcard Check blijkt dat 14% van de ondervraagde creditcardgebruikers misbruik van hun creditcard heeft meegemaakt, zoals diefstal van de creditcard (gegevens), misbruik door phishing of een bestelling in een nepwebshop.

Tanken met de creditcard: vooral mannen doen het

Een derde van de Nederlandse creditcardgebruikers gebruikt de kaart maandelijks, ook voor dagelijkse uitgaven. Zo tankt één op de vijf met de creditcard. Mannen doen dit twee keer zo vaak als vrouwen. Ook abonnementen worden veel met een creditcard betaald. 23% van de ondervraagden geeft aan dat hun Spotify, Netflix, sport of krant met een creditcard wordt betaald.

Standaard aankoopverzekering

Pietersen: ‘Nederlanders zijn gewend om de betaalpas te gebruiken voor dagelijkse uitgaven. Maar als je betaalt met een creditcard van ICS zijn vrijwel alle (online) aankopen 180 dagen verzekerd bij verlies, diefstal en beschadiging. Voor sommige creditcards geldt deze aankoopverzekering zelfs 365 dagen. Dat weten veel Nederlanders misschien niet.

Creditcard vooral gebruikt op vakantie

De voornaamste reden voor het aanschaffen van een creditcard is voor betalingen van en tijdens reizen en vakanties (60%). Voor vakanties en reizen buiten Europa is de creditcard voor 42% van de ondervraagden het hoofdbetaalmiddel. Slechts één op de tien kaartbezitters betaalt niets met de creditcard op vakantie.

Top 5 bestedingen

Top 5 creditcardbestedingen tijdens vakanties
1.    Verblijf, zoals hotels (59%)
2.    Autohuur (53%)
3.    Tolwegen (44%)
4.    Noodsituaties (33%)
5.    Horeca-uitgaven (29%)

Over de ICS Creditcard Check

De ICS Creditcard Check is een onderzoek onder 1.000 Nederlandse creditcardgebruikers over het gebruik van de creditcard, uitgevoerd door Multiscope.

Nieuwsarchief: