Let op valse betaalverzoeken via Marktplaats

29 januari 2020

Verkoopt u weleens iets online? Bijvoorbeeld op Marktplaats? Wees dan alert en vul nooit zomaar gegevens in. Wij hebben meerdere meldingen gekregen over (pogingen tot) fraude via Marktplaats. Wees alert als een potentiële koper vraagt of u zich wilt identificeren en u vraagt 0,01 cent over te boeken. Dit is een poging tot phishing.

Hoe werkt het?

Oplichters doen zich voor als koper van uw tuinbank of kinderwagen. Ze vragen of u zich wilt identificeren en of u ter controle een klein bedrag (vaak € 0,01) wilt overboeken. De oplichter stuurt u daar bijvoorbeeld via WhatsApp een betaalverzoek voor. Dit verzoek is nep. De link verwijst niet naar de website van ICS of een bank maar naar een goed lijkende valse website waar uw inloggegevens worden gekopieerd.

Trap er niet in!

Met uw inloggegevens wordt vervolgens een ICS app (of app van andere instelling) geïnstalleerd. En er worden met uw Card en inloggegevens dure aankopen bij webwinkels gedaan.

ICS waakt 24 uur per dag over de veiligheid van het betalingsverkeer. Wij vragen u nooit om uw beveiligingscodes. Hiermee bedoelen we uw pincode, 6-cijferige code in uw e-mail om de ICS App te (her) activeren en de 6-cijferige code die u via SMS ontvangt.

Wat kunt u doen?

Heeft u twijfels? Bel dan met ICS. Het telefoonnummer staat achter op uw creditcard.

Meldingen van valse e-mails of betaalverzoeken kunt u sturen naar valse-email@icscards.nl. Uw hulp is zeer welkom. Het helpt de fraudebestrijders van ICS om valse sites snel uit de lucht te halen.

Lees meer over veilig met uw gegevens omgaan en bekijk voorbeelden van phishingberichten.

Nieuwsarchief: