Vakantie in Zuid-Afrika? Let op deze oplichtingstruc!

3 maart 2020

Wanneer u op vakantie bent, is het vaak even wennen. U moet uitzoeken hoe alles werkt. Hoe betaal ik voor tolwegen? Moet ik een buskaartje eerst activeren? Oplichters maken hier graag misbruik van.

Bijvoorbeeld in Zuid-Afrika. Daar zijn al verschillende vakantiegangers slachtoffer geworden van oplichting waarbij iemand in uniform, die zich voordoet als een politieagent of beveiligingsmedewerker, een toerist aanspreekt. De ‘agent’ adviseert u om bij een geldautomaat de tol te betalen of de buskaart te activeren en loopt met u mee.

Schade tot 5.000 euro

Bij de geldautomaat proberen handlangers uw pincode af te kijken en de creditcard buit te maken, bijvoorbeeld doordat de automaat gemanipuleerd is en uw kaart ‘inslikt’. Dit gebeurt zo geraffineerd, dat u het wellicht niet meteen doorhebt. Meestal zijn de daders niet alleen en kunnen ze heel overtuigend overkomen. Met de gestolen kaart én de afgekeken pincode nemen ze zo snel mogelijk contant geld op bij een echte pinautomaat. Afhankelijk van de limiet van uw creditcard kunnen de daders tot 5.000 euro opnemen.

Neem ongevraagde hulp nooit aan

Deze truc komt wereldwijd voor, maar ICS krijgt vooral meldingen binnen van vakantiegangers in Zuid-Afrika. Krijgt u ongevraagd hulp? Wees kritisch en neem deze nooit zomaar aan. Als u merkt dat u naar een geldautomaat wordt geleid, sla dan vriendelijk af. Bent u slachtoffer van oplichting geworden? Laat uw card dan zo snel mogelijk blokkeren. ICS kan u helpen de schade zoveel mogelijk te beperken. Het nummer van ICS staat achter op de creditcard. Sla deze op in uw telefoon in geval van nood.

Gaat u op vakantie naar Zuid-Afrika? Let dan op het volgende:

• Sla ongevraagd advies vriendelijk af
• Wanneer iemand u begeleidt naar een geldautomaat, loop dan niet mee
• Neem geen geld op als iemand over uw schouder meekijkt
• Bent uw kaart kwijt? ICS is 24/7 bereikbaar op: 020 - 6 600 611

Nieuwsarchief: