U heeft het vast al gemerkt in de supermarkt: boodschappen worden steeds duurder. Volgens het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) waren Nederlanders in april 9,6% duurder uit ten opzichte van 2021. Duurzaam en gezond boodschappen doen wordt hierdoor lastiger. Een aantal tips.
Wat betekent de prijsstijging voor consumenten?
Nederlanders gaan dan vaak op zoek naar goedkope alternatieven, zo blijkt uit onderzoek onder consumenten. En dit gaat, helaas, vaak ten koste van duurzame en gezonde producten. 40 tot 55 procent van de consumenten geeft aan een sterkere focus te hebben op prijs ten koste van gemak en duurzaamheid. Zij kopen bijvoorbeeld vaker huismerken. Daarnaast zegt ruim een kwart minder op duurzaamheid te letten als de boodschappen flink duurder worden.
Tips voor duurzame en gezonde boodschappen
Om klimaatverandering tegen te gaan is duurzaam leven belangrijk. Helaas zijn duurzame voedingsmiddelen vaak duur. En met de stijgende voedselprijzen is dit niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er ook andere manieren om uw impact op het milieu te verlagen.
Wilt u duurzamer gaan eten, maar niet duurder? Gebruik deze tips:
1. Bezoek de markt
Op de markt koopt u een hoop verse producten voor weinig! U bepaalt vaak zelf de hoeveelheid die u nodig heeft. Zo voorkomt u voedselverspilling. En vaak zijn de groenten en het fruit hier ook nog eens erg lekker. Dus dubbel winst.
2. Koop lokaal en seizoensgebonden producten
Groenten en fruit van het seizoen zijn goedkoper. In juli zijn de aardbeien bijvoorbeeld goedkoper dan in januari. En door te kiezen voor lokale producten draagt u bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Voedsel van dichtbij belast het milieu minder, doordat er minder transportkilometers gemaakt hoeven te worden.
3. Ruil vlees in voor plantaardige voeding
Vlees is lekker, maar goed vlees is vaak duur. Ook heeft vlees een slechte impact op het milieu. Kies wat vaker voor peulvruchten zoals linzen, kikkererwten of bonen. Dit is een goedkoop, duurzaam én gezond alternatief voor een stukje vlees.
4. Koop geen voorgesneden groente
Een plastic zak met voorgesneden groente is makkelijk, maar duurzaam is het natuurlijk niet. Daarbij zit er vaak ook minder in en bent u met een hele krop biologische sla of een hele biologische kool goedkoper uit.
5. Maak een boodschappenlijstje, en houd u eraan!
Eigenlijk heeft u het meeste invloed op het milieu en uw portemonnee door minder te consumeren. Laat u niet verleiden door lokkertjes in de winkel. Vaak schaft u extra producten aan die onnodig zijn. Het gevolg: voedselverspilling. Doe slim boodschappen en koop geen producten als u ze niet gebruikt.
Bronnen voor de tips: Duurzaam boodschappen doen | Consumentenbond en 9 tips om duurzaam boodschappen te doen - Happinez